Alowi Foundation

Een betere wereld begint bij jezelf. Dat is een spreekwoord dat me altijd wel is bijgebleven. Mijn roots liggen voor een gedeelte in Ethiopië. Ik heb het land ook meerdere malen bezocht voor familiebezoek. Elke keer als ik daar kwam besefte ik eigenlijk hoe goed wij het hier hebben in Nederland. Vooral mijn eerste bezoek had een enorme impact op mij gemaakt. Ik heb mensen gezien die in onmenselijke omstandigheden leefden. Ik heb persoonlijk ook nooit begrepen hoe zoiets kon bestaan. De eerste keer dat ik Ethiopië had bezocht was ik 11 jaar. Ik zei toen tegen mijn familie dat als ik later groot werd, ik alles beter zou gaan maken hier.

Nu, 16 jaar later, weet ik niet of ik alles kan verbeteren. Maar ik ga in ieder geval wel de strijd aan met de barre omstandigheden waarin mensen daar leven.

Ik heb een stichting opgezet in Ethiopie genaamd de ‘Alowi Foundation Addis Abeba’. Door middel van deze stichting wil ik me breed gaan inzetten voor de Ethiopische bevolking. Dat kan variëren tussen het kopen van voedsel, kopen van kleding, bouwen van waterputten en het financieren van woningen zodat mensen een dak boven hun hoofd kunnen hebben. Zolang het maar duurzame oplossingen zijn. Verder lijkt het me ook leuk om shirts te kopen van verschillende Nederlandse clubs en voetbalschoenen te kopen en die uit te delen aan de jonge jongens die daar dagelijks voetballen op straat met kapotte shirts en blote voeten.

Het voetbal in Ethiopië is volop in ontwikkeling. Het land had zich in 2013 voor het eerst geplaatst voor de Afrika Cup na een afwezigheid van 31 jaar. Eén van mijn dromen voor de langere termijn is om een voetbalschool te starten in Ethiopië zoals Jean-Marc Guillou heeft gedaan in Ivoorkust en de ene na de andere topper afleverde aan de nationale elftal van Ivoorkust. Op die manier kan ik ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Ethiopische voetbal en vang ik jongeren op die anders in kansarme omstandigheden zou moeten leven.

Ik houd er persoonlijk niet van om iets te vragen zonder er wat voor terug te geven. Daarom heb ik besloten om 10% van ieder verkocht exemplaar van het boek ’21 pogingen’ te ‘doneren’ aan mijn foundation en de strijd aan te gaan die ik 16 jaar geleden heb aangekondigd.

Ik hoop spoedig vlogs en foto’s te plaatsen van de ontwikkelingen van mijn foundation en hopelijk kan ik, samen met de lezers, een verschil maken in Ethiopië.

 

Sportieve groet,

 

Basm Alowi

Scout, voetbalmakelaar, schrijver


Alowi Foundation